Ten przedmiot jest niedostępny. Przeglądaj podobne produkty w kategorii: Dom i ogród, Suwałki
Dom i ogród Masahiro nóż japoński mv-h do luzowania, filetowania ostrze 160 mm
 

Masahiro nóż japoński mv-h do luzowania, filetowania ostrze 160 mm

prywatne
Dodano: 18 października 2019
|
ID oferty: 4206

    Masahiro MV-H Boning o długości ostrza 160 mm to nóż przeznaczony do luzowania o charakterystycznym bardzo wąskim ostrzu z okrągło zakończonym czubkiem zaprojektowanym tak, aby można było nim łatwo manewrować wokół kości, pomiędzy stawami i wśród ścięgien i chrząstek surowego mięsa. Te cechy sprawiają, że nóż do luzowania jest niezbędny do wykonywania tego typu czynności w każdej kuchni, co jest bardziej opłacalne niż kupowanie zluzowanego mięsa. Do luzowania drobiu i ryb lepiej nadaje się nóż o elastyczny ostrzu (flexible), natomiast do mięsa czerwonego taki z ostrzem sztywniejszym. Nóż do luzowania w razie konieczności, szczególnie ten z elastycznym ostrzem można wykorzystać również do filetowania.
    Seria MV-H została zaprojektowana i wykonana z myślą o europejskich i amerykańskich odbiorcach, którzy używają noży w nieco inny sposób niż w Japonii. Oprócz cięcia, noże na zachodzie stosowane są również do siekania. Mając na względzie wykorzystywanie również tej techniki, ostrza noży serii MV-H są nieco grubsze, bardziej wytrzymałe podczas cięższych prac.
    Noże z tej linii wykonane zostały z pochodnej VG-10, molibdenowo-wanadowej, wysokowęglowej, nierdzewnej stali zwanej MBS-26, która została poddana trójstopniowemu procesowi hartowania aż do osiągnięcia twardości 58-59 HRC. Każde ostrze zostało doprowadzone do perfekcji przez rzemieślników z ponad 30 letnim doświadczeniem, wynosząc noże Masahiro do poziomu niebywałej ostrości.
    Higieniczna rękojeść z właściwościami antybakteryjnymi, została wykonana z materiału o nazwie polyacetal (POM), charakteryzującym się wyjątkową trwałością. Uchwyt został zabezpieczony trzema perfekcyjnie osadzonymi nitami, a pomiędzy nim i ostrzem zastosowano dodatkowe, metalowe wzmocnienie.
    Noże z tej serii są ostrzone z dwóch stron lecz w przeciwieństwie do większości zachodnich producentów, Masahiro ostrzy je asymetrycznie 80/20. Oznacza to, że krawędź tnąca przesunięta jest na jedną ze stron w osi noża. Korzyści z zastosowania asymetrycznego ostrzenia to nawet o 35% w stosunku do symetrycznego ostrza cieńsza krawędź tnąca, przez co znacznie ostrzejsza.
    Specyfikacja produktu:

    Typ stali: MBS-26
    HRC: 58-59
    Materiał rękojeści: POM (polyacetal)
    Sposób ostrzenia: dwustronny, asymetryczny 80/20
    Długość całkowita: 291 mm
    Długość ostrza: 165 mm
    Szerokość ostrza: 26 mm
    Grubość ostrza w najszerszym miejscu: 2 mm
    Waga: 115 g

    Informacje dodatkowe:

    Wszystkie noże Masahiro są ekstremalnie ostre, zalecamy zatem użytkowanie z należytą ostrożnością.
    Noży Masahiro nie należy używać to krojenia zamrożonych produktów ( z wyjątkiem serii do tego przeznaczonej).
    Nie używaj noży do innych celów niż spożywcze.
    Do krojenia używaj drewnianych lub wykonanych z tworzywa desek do krojenia.
    Nie należy myć noży w zmywarkach, które niszczą krawędź tnącą.
    Myj nóż w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń.
    Po umyciu wytrzyj nóż do sucha.

    Twoja ocena: oceń ofertę
    Ocena oferty: 0 - 0 głosów

    Ogłoszenia podobne

    Cena: 399 zł
    Adres: Suwałki, podlaskie
    Użytkownik: @zpasji
    Powrót do góry
    facebook