Ten przedmiot jest niedostępny. Przeglądaj podobne produkty w kategorii: Dom i ogród, Suwałki
Dom i ogród Masahiro nóż japoński ms-8 yanagiba ostrze 240 mm
 

Masahiro nóż japoński ms-8 yanagiba ostrze 240 mm

prywatne
Dodano: 17 października 2019
|
ID oferty: 4624

    Masahiro Yanagiba o długości ostrza 240 mm to nóż, którego długie i smukłe ostrze, znajduje zastosowanie podczas krojenia bardzo cienkich plastrów czy filetowania ryb. W kuchni azjatyckiej Yanagiba jest najczęściej stosowana do przygotowywania sushi czy sashimi. Charakterystycznie dla tradycyjnych japońskich noży jest zaostrzony jednostronnie, umożliwiając precyzyjne, w pełni kontrolowane krojenie produktów, które z łatwością oddzielają się od noża, ukazując piękną i błyszczącą powierzchnię cięcia – istotny i ceniony szczegół w kuchni japońskiej. Yanagi w języku japońskim oznacza wierzba, a sama nazwa noża najpewniej odnosi się do długich i giętkich gałęzi tego drzewa.
    Najważniejsze cechy Yanagiby to:- długość – długie ostrze służy do cięcia tylko w jedną stronę („do siebie”) aby uniknąć zygzakowatych śladów po cięciu i pozostawić idealny przekrój,- grubość – ma bardzo cienkie ostrze aby umożliwić cięcie przy użyciu niewielkiej siły tak aby nie miażdżyć, rozbijać czy rozrywać krojonych produktów,- twardość i wytrzymałość – noże wykonane są z bardzo twardej a zarazem wytrzymałej stali pozwalającej na perfekcyjne zaostrzenie,- konstrukcja noża ma ułatwiać oddzielanie przekrojonych plastrów od płaszczyzny noża.
    Noże z tej linii wykonane zostały z pochodnej VG-10, molibdenowo-wanadowej, wysokowęglowej, nierdzewnej stali zwanej MBS-26, która została poddana trójstopniowemu procesowi hartowania aż do osiągnięcia twardości 58-59 HRC. Każde ostrze zostało doprowadzone do perfekcji przez rzemieślników z ponad 30 letnim doświadczeniem, wynosząc noże Masahiro do poziomu niebywałej ostrości.
    Rękojeść została wykonana z charakterystyczną w Japonii dbałością o detale z jasnego magnoliowego drewna wzmocnionego pierścieniem z tworzywa.
    Specyfikacja produktu:

    Typ stali: MBS-26
    HRC: 58-59
    Materiał rękojeści: drewno magnoliowe
    Sposób ostrzenia: jednostronne
    Długość całkowita: 375 mm
    Długość ostrza: 235 mm
    Szerokość ostrza: 35 mm
    Grubość ostrza w najszerszym miejscu: 2.5 mm
    Waga: 105 g

    Informacje dodatkowe:

    Wszystkie noże Masahiro są ekstremalnie ostre, zalecamy zatem użytkowanie z należytą ostrożnością.
    Noży Masahiro nie należy używać to krojenia zamrożonych produktów ( z wyjątkiem serii do tego przeznaczonej).
    Nie używaj noży do innych celów niż spożywcze.
    Do krojenia używaj drewnianych lub wykonanych z tworzywa desek do krojenia.
    Nie należy myć noży w zmywarkach, które niszczą krawędź tnącą.
    Myj nóż w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń.
    Po umyciu wytrzyj nóż do sucha.

    Twoja ocena: oceń ofertę
    Ocena oferty: 0 - 0 głosów

    Ogłoszenia podobne

    Cena: 379 zł
    Adres: Suwałki, podlaskie
    Użytkownik: @zpasji
    Powrót do góry
    facebook